28/12: VPRO: DE DOORBRAAK

De VPRO maakte een lijstje nieuwkomers die in 2015 dusdanig aan de weg timmerden dat er van een doorbraak te spreken is. Ester Gould is er één van omdat ze dit jaar op viel met haar documentaire A Strange Love Affair with Ego.

Ester Gould: ‘ik heb een soft spot voor mensen met een groot ego’

voor de doorbraak Ester Gould’s wieg stond in Schotland. Op haar tiende verhuisde ze naar Nederland. Voordat ze documentaires besloot te maken studeerde ze film- en televisiewetenschap in Amsterdam en New York en werkte ze in het theater en de journalistiek (NOVA, Metropolis). Ze was de vaste assistente van filmmaakster Heddy Honigmann en regisseerde samen met Sarah Sylbing twee documentaires.

de doorbraak Dit jaar viel zij op met haar documentaire A strange love affair with ego, een persoonlijke film over de grens tussen gezond en ongezond narcisme. De protagonist: haar zus Rowan. Ooit bewonderde ze haar zus, die blaakte van zelfvertrouwen en de wereld aan haar voeten leek te hebben liggen. Tot die in 2007 zelfmoord pleegde. In haar medisch dossier stond dat ze leed aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Waarom vind ik narcistische mensen leuk, vroeg Gould zich af? Ze zocht naar Rowan-achtige personages op de plekken uit het leven van haar zus (Schotland, Londen, LA, Arnhem), en onderzocht hoe ego werkt. ‘lk blijf een zwak houden voor woeste types met veel reuring om zich heen, mensen met grootse vergezichten.’ Wat daar achter zit? ‘De aantrekkingskracht is het mogen meedoen met de roes van iemand anders, zonder zelf op je bek te hoeven gaan.’

Illustratie: Tzenko Stoyanov